Čiščenje sončnih elektrarn

Zaupajte strokovnjakom

Nekateri so še zmeraj mnenja, da občasna nevihta učinkovito očisti solarne panele. Kljub temu, da imamo v Sloveniji v povprečju 38 nevihtnih dni na leto, moramo avto kljub temu občasno oprati, kar pomeni, da prej omenjena teorija ne drži vode.

Po podatkih iz Združenih držav lahko izostanek rednega čiščenja sončnih elektrarn zmanjša njihovo učinkovitost za 15 do 25 odstotkov in podaljša njihovo dobo amortizacije za 3 do 5 let.

Danes sicer poznamo samočistilne sisteme, ki pa imajo več pomanjkljivosti – poleg cene in dragega vzdrževanja so ti še ostanki vodnega kamna, kar spet pomeni manjši izkoristek sončnih modulov. In kar je najpomembneje – vodnega kamna ne moremo odstraniti brez uporabe agresivnih sredstev za čiščenje.

V podjetju Čis-Team za čiščenje sončne elektrarne izvajamo v dveh fazah – najprej z biološko razgradljivimi čistili odstranimo umazanijo (smog, ptičje iztrebke, alge, cvetni prah…), nato pa površino speremo z demineralizirano (destilirano) vodo, ki ne pušča ostankov vodnega kamna. Rezultat je povečan izkoristek sončne elektrarne in posledično obojestransko zadovoljstvo.

Naša oprema in znanje so jamstvo, da je strošek čiščenja sončne elektrarne nižji od potencialnega izpada dohodka zaradi manjšega izkoristka solarnih panelov.

Sistem za čiščenje sončne elektrarneČiščenje sončnih elektrarn